Tips
Voor een 'vlekkeloos' verloop ;)
Blijf bij je kind
Maar laat hem/haar het spel wel leiden
Vooral kinderen onder 3 laat je niet alleen met kleine voorwerpen. Maar dat wil niet zeggen dat je actief mee moet spelen (het mag natuurlijk wel). Ik zet me vaak naast mijn zoontje terwijl ik wat op mijn laptop werk. Zo kan ik hem toch van dichtbij in het oog houden.
Grote mat, bak, handdoek of groot laken.
Om zo veel mogelijk op te vangen
Of een combinatie van alle drie.. De overschot kan je dan weer netjes terug in de verpakking kappen om te hergebruiken. Onze matten zijn trouwens ideaal voor sensorisch spel!
Stofzuiger
Want die bak of mat zal niet alles opvangen.
En alles wat naast de mat belandt valt voor mij niet meer te redden.
Afspraken
Zo weinig en duidelijk mogelijk
Choose your battles. Zeker bij jonge kinderen geef je best niet té veel regels. Bij ons zijn de afspraken:
-Het materiaal blijft in de bak (tenzij per ongeluk natuurlijk).
-Wij steken het materiaal niet in ons mondje (tenzij eetbaar en/of de bedoeling).
​
Voor de rest heeft hij vrij spel. Ik zorg ervoor dat hij veilig kan ontdekken.
Consequent
"Streng maar rechtvaardig"
Wees consequent wanneer de regels niet gevolgd worden. In het begin tasten kinderen meestal hun grenzen af. Niet om jouw gek te maken, maar wel omdat ze willen ontdekken. Worden de regels hier gebroken? Ik herhaal 1x de regel en geef een gevolg (de activiteit opruimen). Breekt hij de regel nog eens zet ik het gevolg door en leg ik uit waarom + zeg ik dat we het morgen nog eens proberen. Op die manier verlies ik mijn geduld niet en kan ik kalm blijven. Meestal gaat het opruimen wel gepaard met dikke tranen. Toon dan zeker begrip. Het is geen straf. Het is een afspraak.
Behoefte
Ieder kind is anders
Blijft je kind een bepaalde regel breken? Ga dan op zoek naar de achterliggende behoefte. Mijn zoontje waande zich een hele tijd steeds op een trouw wanneer ik rijst voor zijn neus zette. Ik heb toen de rijst 2 weken achterwege gelaten en veel grove motoriek en 'gooispelletjes' aangeboden.